Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladat.

Főoldal » Középiskola » Matematika
944
Sziasztok! éppen vizsga előtt állok, tudom, sok feladatot nem tudok, de ne kövezzetek meg! Néhány feladat megoldására nagyon nagy szükségem volna!
nagyon köszönöm előre is a segítők válaszát, és idejét!

1. Mennyi üditőitalt öntünk abba a henger alakú pohárba, amely belső átmérője 6 cm, magassága pedig 14 cm, de csak 12 cm-ig töltjük meg a poharat?

2. oldja meg az egyenletet a valós számok halmazán!
lg2x + lg10=2

3. egy körbe írt téglalap oldalainak aránya 3:4. a kör sugara 10 cm mekkorák a téglalap oldalai?
4. oldja meg az egyenletet a valós számok halmazán!
x^4 - 5x^2 - 36=0

5. oldja meg az egyenletet a valós számok halmazán!
lg x = 1-lg2

6. oldja meg az egyenletet a valós számok halmazán!
(6x - 3)x(2x - 6)=0

7. Adott két pont: A(4, -6) , B(-2, 8). Adja meg a két pont távolságát, és az AB szakasz felezőpontjának a koordinátáit!

8. Egy buszjegyre az automata 6 jegyű számot üt. Hányféle eset lehetséges a hatjegyű szám beállítására? (A szám nullával nem kezdődhet!)

9. Egy labdarúgótornán összesen 156 mérkőzést játszottak. Hány csapat vett részt a tornán, ha minden csapat minden csapattal kétszer játszott?

10. Oldja meg az egyenletet a valós számok halmazán!
x+4:3 + x-1:2 -1 = x+4:4

11. Mekkora annak a szabályos hatszög alakú lapnak a területe, amelynek oldala 12 cm?

12. Határozza meg a számtani sorozatnak a 28. tagját, ha a sorozat első tagja 10, tizedik tagja pedig 28!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

1. d=6cm, amiből r=3cm és m=12cm. A henger térfogatának képlete: V=r2π*m /behelyettesítve
V=32*3,14*12=339,12cm3

2. lg2x+lg10=2 kikötés: 2x>0, amiből x>0. Alakítsuk a 2-t 10-es alapú logaritmusra
lg2x+lg10=lg100 /használjuk a logaritmus azonosságot: lga+lgb=lg(ab)
lg20x=lg100 /a logaritmus függvény monotonítása miatt a logaritmusok elhagyhatók
20x=100 /:20
x=5
Ellenőrzés: lg(2*5)+lg10=lg10+lg10=lg100=2

3. A körbe írt téglalap átlója egyben a kör átmérője is. Így az átló: e=2r=20cm
Pitagorasz tételének használatával: (3x)2+(4x)2=202
9x2+16x2=400
25x2=400 /:25
x2=16 /  
x=4cm
Ezért a téglalap oldalai: a=3x=3*4=12cm és b=4x=4*4=16cm
Ellenőrzés: 122+162=144+256=400

4. x4-5x2-36=0 /ez egy másodfokúra visszavezethető egyenlet, legyen x2=y
y2-5y-36=0, a=1, b=-5, c=-36 jöhet a megoldóképlet
y1,2=(5± (-5)2-4*1*(-36) )/2*1=(5± 25+144 )/2=(5± 169 )/2=(5±13)/2, amiből y1=(5+13)/2=9 és y2=(5-13)/2=-4
Ha y=9, akkor x2=9, amiből x=3, vagy x=-3
Ha y=-4 akkor x2=-4, ami nem értelmezhető
Tehát a megoldás x=3, vagy x=-3

5. lgx=1-lg2 kikötés: x>0, /alakitsuk át az 1-et 10-es alapú logaritmusra
lgx=lg10-lg2 /használjuk a logaritmus azonosságot: lga-lgb=lg(a/b)
lgx=lg(10/2) /a logaritmus függvény monotonítása miatt a logaritmusok elhagyhatók
x=5
Ellenőrzés: baloldal: lg5
jobboldal: lg10-lg2=lg(10/2)=lg5

6. (6x-3)x(2x-6)=0
Egy szorzat akkor 0, ha valamelyik tényező 0. Tehát
Vagy 6x-3=0, amiből x=1/2
Vagy x=0
Vagy 2x-6=0, amiből x=3
Tehát x∈{0; 0,5; 3}

7. A(4;-6) és B(-2,8)
A két pont távolságának képlete: d= (x2-x1)2+(y2-y1)2 = (-2-4)2+(8-(-6))2 = 36+196 = 232 =15,2
A felezőpont koordinátái: F=((4+(-2))/2; (-6+8)/2)=(1;1)

8. Hatjegyú szám esetén az első helyre 9db szám kerülhet a maradék öt helyre pedig 10, ezért a lehetőségek száma:
9*10*10*10*10*10=900000

9. Minden csapat mindenkivel játszik önmagán kívül. Ha a csapatok száma x, akkor a lejátszok meccsek száma: x(x-1)
x(x-1)=156 /zárójelbontás
x2-x=156 /-156
x2-x-156=0, a=1, b=-1, c=-156 jöhet a megoldóképlet
x1,2=(1± (-1)2-4*1*(-156) )/2*1=(1± 1+624 )/2=(1± 625 )/2=(1±25)/2, amiből x1=(1+25)/2=13 és x2=(1-25)/2=-12. Azonban negatív nem lehet a résztvevők száma, így a megoldás 13 csapat vett részt.
Ellenőrzés: 13*(13-1)=13*12=156

10. (x+4)/3 + (x-1)/2 = (x+4)/4 /*12
4x+16+6x-6=3x+12 /összevonás
10x+10=3x+12 /-3x
7x+10=12 /-10
7x=2 /:7
x=2/7
Ellenőrzés: baloldal: (2/7+28/7)/3 + (2/7-7/7)/2=(30/7)/3 + (-5/7)/2=10/7-5/14=20/14-5/14=15/14
jobboldal: (2/7+28/7)/4=(30/7)/4=15/14

11. Egy szabályos hatszöget 6db szabályos háromszögre bonthatunk, amelynek a feladat szerint minden oldala: 12cm.
A szabályos háromszög területének képlete: T=(a2* 3 )/4=(122* 3 )/4=(144* 3 )/4=36 3 =62,35cm2
Így a hatszög területe: 6*62,35=374,1cm2

12. a1=10, és a10=28. a28=?
an=a1+(n-1)*d /behelyettesítve
a10=10+(10-1)*d
28=10+9d /-10
18=9d /:2
2=d
a28=a1+27d=10+27*2=10+54=64
1