Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Optika!

Főoldal » Középiskola » Fizika
654
Mekkora beesési szögben lehet az 1,3 törésmutatójú átlátszó anyagból készült henger alaplapjára ejteni fénysugarat, hogy a palástján keresztül ne léphessen ki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Optika, palást, törésmutató
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ilyen feladatoknál is nagyon fontos a jó ábra; találtam neked egyet:
https://s3-us-west-2.amazonaws.com/courses-images-archive-read-only/wp-content/uploads/sites/222/2016/02/20113128/Figure_26_04_10.jpg
Most:
n₁ = 1
n₂ = 1,3
θ₁ = ?
-------
Teljes fényvisszaverődés akkor lesz a paláston, ha θ₃-ra ez teljesül:
θ₃ > θh
ahol a θh határszög ez:
sin θh = n₁/n₂ = 1/1,3
A számológép szerint θh = 50,28°

Az ábrából jól látszik, hogy θ₂ = 90° - θ₃
vagyis θ₂ < 90° - 50,28° = 39,72°

A θ₁ beesési szögre pedig:
sin θ₁ / sin θ₂ = n₁/n₁ = 1,3
sin θ₁ = 1,3·sin θ₂ < 1,3·sin 39,72°
sin θ₁ < 0,83
θ₁ < ..., számold ki a számológépeddel, hány fok.
Módosítva: 9 éve
0