Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
505
1. Mitől függ és hogyan egy oldat kémhatása?
2. Mennyi a pH-ja annak az oldatnak, amelynek 250 cm3-ében 1 g NaOH van?
3. A sósavoldat pH-j 2. Mennyi az oxónium-ion koncentráció az oldatban? Milyen tömegű HCl-t tartalmaz az oldat 100 cm3-e?
4. Milyen kémhatású a Na2SO4, az Na2CO3 és az NH4NO3 vizes oldata? Miért? Írj reakció egyenleteket!

A válaszokat előre is nagyon köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1, Az oldatban levő hidrogén- illetve hidroxidionok mennyiségétől.

Ha több a hidrogénion, mint a hidroxidion, akkor savas; ha egyenlő, akkor semleges, ha a hidroxidion a több, akkor lúgos.

2,

1 g NaOH az `1/40` mol, ez van 250 `cm^3`-ben.

1000 `cm^3`-ben van 0,1 mol NaOH

pOH = `-lg[OH^-]` = 1

pH = 14-pOH = 13

3,

`[H_3O^+]` = `10^(-pH)` = `10^-2` = 0,01 `(mol)/(dm^3)`

1000 `cm^3` oldatban van 0,01 mol HCl

100 `cm^3` oldatban van 0,001 mol HCl, ami `0.001*36.5` = 0,0365 g HCl.

4,

`Na_2SO_4`: egy erős savnak és egy erős bázisnak a sója, a hidrolízise semleges:

`Na_2SO_4` + 2 `H_2O` = 2 `NaOH` + `H_2SO_4`


`Na_2CO_3`: egy gyenge savnak és egy erős bázisnak a sója, a hidrolízise lúgos:

`Na_2CO_3` + 2 `H_2O` = `H_2CO_3` + 2 `NaOH`


`NH_4NO_3`: Egy erős savnak és egy gyenge bázisnak a sója, a hidrolízise savas:

`NH_4NO_3` + `H_2O` = `NH_4OH` + `HNO_3`
0