Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
451
Egy kör egyenlete (x-3)^2+(y+4)^2=25. Ábrázolja a kört koordináta rendszerben és határozza meg azon pontok mértani helyét, amelyek a kör középpontjától legalább 5 egység távolságra vannak!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Hello!

Azt tudjuk, hogy a kor egyenlete:

(x-a)2+(y-b)2=r2 , ami
Ez az egyenlet a C(a;b) középpontú r sugarú kör egyenletet irja le.

Esetunkben:
a= -3
b=+4

Behelyettesitve az egyenletbe:
(x-a)2+(y-b)2=r2
(x-(-3))2+(y-4)2=25
(x+3)2+(y-4)2=25

Szuksegunk van a sugarra is, ami az egyenlet alapjan r2, ami ebben a feladatban 25, tehat azt kell megoldani, hogy melyik az a szam, amit negyzetre emelve 25-ot kapunk.
r2=25
r= 25 
r=5

Tehat, ez egy olyan kor egyenlete, amelynek a kozeppontja a (3,-4) pontban van es a sugara 5.

Koordinata rendszerben a kor kozeppontja az x=3 es y=-4 van, valamint a sugara 5.
Módosítva: 5 éve
0