Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudnátok segíteni az alábbi kémia feladatokban?

Főoldal » Középiskola » Kémia
1510
1. 4,95 pH-jú ecetsav–nátrium-acetát pufferoldat elkészítéséhez hány gramm kristályvizes
nátrium-acetátot (CH3COONa ∙ 3H2O, M = 136,1 g/mol) kell 10,0 cm3 1,0 mol/dm3
koncentrációjú ecetsavoldattal 100,0 cm3
-re felhígítani?
2. Mennyi egy 0,2 mólos nátrium-acetát pH-ja? Ks(CH3COOH) = 1,75 ∙ 10−5
.
3. Mekkora a telített Ca(OH)2-oldat pH-ja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, pH, sav, só
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
Szió!

A 2. feladat végeredménye pontosan : pH= 9,029 (Na-acetát-oldat) ; illetve a telített Ca(OH)2-oldat pH-jához ismerni kell az oldhatósági szorzat értékét (L(Ca(OH)2) = 9,33×10-⁶ (mol/dm3)³ értékkel) és így pH=12,424 értéket fogunk kapni! :)

Most csak a végeredményeket közöltem, a levezetést majd elküldöm holnap délután, rendben?
Üdv.: Ármós Csaba Db.-ből (45 éves vegyipari technikus)

Az 1. feladat az kicsit nehezebb, azon még kell gondolkodnom!
2

1. feladat megoldása: (H3O+) = K(sav) × ( c(sav)/c(só) ), az oxóniumion-koncentráció már ismert 1,122 × 10-⁵ mol /dm3, K(sav) is ismert és c(sav) = 1,00 mol/dm3, ezért c(só) = 1,5597 mol/dm3 jön ki körülbelül. Ha 1 mol savhoz ezek szerint kell 1,5597 mol só, akkor a 10 cm3 savban levő 0,01 mol-hoz 1,5597×10-2 mol só kell, ebből kiszámolható M-mel szorozva, hogy 2,1228 gramm kristályvizes Na-acetát kell a 10 cm3 1,00 mólos ecetsavhoz és ezt a keveréket kell 100,0 cm3-re felhígítani desztillált vízzel! :)
Módosítva: 5 éve
2

Csatoltam képet.
2