Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika háziban kérnek segítséget!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
606
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Dávidnak nincs autója, így szinte mindenhova kerékpárral közlekedik. Egyenletes tempóban haladva biciklivel egy és negyed óra alatt ér a tőle 15 km-re lakó nagymamához. Ha mindig ilyen tempóban, egyenletesen hajtja a biciklijét, akkor

a.) hány km-t tesz meg negyed óra alatt?
b.) hány km-t tesz meg 1 perc alatt?
c.) hány perc alatt tesz meg 30 km-t?
d.) Hány km-t tenne meg óránként, ha másfélszer ilyen gyorsan tekerne?

Egyenletes mozgás esetén, vagyis ha a test egyenlő időközök alatt egyenlő utakat tesz meg, akkor a test sebességének nagysága a Δt időköz alatt megtett Δs útnak és a Δt időköznek a hányadosa:
v=Δs/Δt

Ebbol ki tudjuk szamolni David sebesseget, ami:
v=15/1.25=12km/h

a.) v=Δs/Δt
Δs=v*Δt=12*0.25=3km

vagy

mivel tudjuk, hogy 1 es negyed ora latt megtesz 15km-t
1 es negyed ora az 5db negyed ora, tehat a 15km osztjuk 5-el, ami szinten 3km.

b.) v=Δs/Δt

azt tudjuk, hogy 1 perc az 0,016666666666667 ora
Δs=v*Δt=12* 0,016666666666667=0.2km

vagy

mivel tudjuk az a.) reszbol tudjuk, hogy negyed ora alatt megtesz 3km-t
negyed ora az 15db perc, tehat a 3km osztjuk 15-el, ami szinten 0.2km.

c.) v=Δs/Δt
Δt=Δs/v=30/12=2.5 ora, ami 2.5*60perc=150 perc.

vagy

mivel tudjuk, hogy 1 es negyed ora latt megtesz 15km-t
30km tavolsag pont a duplaja, igy a megtetelehez is pont a duplaja ido kell, tehet,
1,25 ora *2= 2.5 ora, ami 2.5*60perc=150 perc.

d.) a sebessege 12km/h
ha masfelszer ilyen gyorsan tekerne, akkor:
12*1.5=18, aza 18 km/h lenne a sebessege, tehat 18 km-t tenne meg orankent.

*Megj.: km/h, kilometer / orat jelol, km/o, nem tudom ti hogyan jelolitek.
0