Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házi feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
664
2)
Az InterCityn az utasokat tájékoztató kijelző adatai szerint a vonat 1 óra alatt 96 km-t tesz meg. Ha
ugyanennyi maradna a sebessége, akkor mennyit tenne meg 10 perc; 45 perc; 1,2 óra; 1,5 óra alatt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az InterCityn az utasokat tájékoztató kijelző adatai szerint a vonat 1 óra alatt 96 km-t tesz meg. Ha ugyanennyi maradna a sebessége, akkor mennyit tenne meg

a.) 10 perc;
b.) 45 perc;
c.) 1,2 óra;
d.) 1,5 óra alatt?

Egyenletes mozgás esetén, vagyis ha a test egyenlő időközök alatt egyenlő utakat tesz meg, akkor a test sebességének nagysága a Δt időköz alatt megtett Δs útnak és a Δt időköznek a hányadosa:
v=Δs/Δt

Azt a feladat leirasabol tudjuk, hogy a vonat sebessege 96km/h, mivel 1 ora alatt 96km-t tesz meg.

a.) v=Δs/Δt

azt tudjuk, hogy 10 perc az 0,16666666666667 ora
Δs=v*Δt=96* 0,16666666666667=16km

vagy

mivel tudjuk a feladat leirasabol, hogy a vonat 1 ora alatt 96km-t tesz meg
10 perc az 1 ora hatoda, tehat a 96km/h osztjuk 6-al, ami szinten 16km.

b.) v=Δs/Δt

azt tudjuk, hogy 45 perc az 0,75 ora
Δs=v*Δt=96* 0,75=72km

vagy

mivel tudjuk a feladat leirasabol, hogy a vonat 1 ora alatt 96km-t tesz meg
45 perc az 1 ora harom negyed resze, tehat a 96km/h osztjuk 4-el majd megszorozzuk 3-al,
(96/4)*3=24*3=72km.

c.) v=Δs/Δt

Minden adott:
Δs=v*Δt=96* 1,5=115.2km

d.) v=Δs/Δt

Minden adott:
Δs=v*Δt=96* 1,5=144km

vagy

mivel tudjuk a feladat leirasabol, hogy a vonat 1 ora alatt 96km-t tesz meg
az 1,5 ora perc az 1 ora masfelszerese, tehat a 96km/h megszorozzuk 1,5-el,
96*1,5=144km.
1