Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Karakterisztikus egyenlet

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
595
Hogy kell a következő egyenletet megoldani? Letudná valaki vezetni? (fotót csatoltam)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, egyenlet, vektortér, mátrix, vektor, polinom, egyszerűsítés, karakterisztikus, determináns, sajátérték
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Itt csak annyi a dolgod, hogy a Sarrus-szabály szerint felírod a mátrix determinánsát:

pluszos tagok:
(5-λ)*(4-λ)*(-4-λ)
-6*2*3=-36
-6*(-1)*(-6)=-36

mínuszos tagok:
(5-λ)*2*(-6)=-12*(5-λ)
-6*(-1)*(-4-λ)=6*(-4-λ)
-6*(4-λ)*3=-18*(4-λ)

Tehát az egyenlet:

(5-λ)*(4-λ)*(-4-λ)+(-36)+(-36)-(-12*(5-λ))-6*(-4-λ)-(-18*(4-λ))=0

Ezt szépen kibontogatod, kapsz egy harmadfokú egyenletet, amit már meg tudsz oldani (például egészgyökteszttel).
A megoldások:

λ=1 és λ=2, a λ=2 kétszeres gyök.
1