Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudnátok segíteni az alábbi kémia feladatban?

Főoldal » Középiskola » Kémia
1047
115 gramm 80 oC-on telített réz-szulfát-oldatot 20 oC-ra hűtünk. Hány gramm CuSO4 ∙ 5H2O
válik ki? (Oldhatóság 80 oC: 55,0 g CuSO4 /100g víz; 20 oC: 20,7 g CuSO4 /100g víz)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, kiválás, oldhatóság, oldar
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Keverési egyenlet:
`m_1*w_1 + m_2*w_2 = (m_1+m_2)*w_3`

Kiválásra átírva:
`m_1*w_1 - m_2*w_2 = (m_1-m_2)*w_3`

Helyettesítsünk be!
`m_1 = 115g`

`w_1 = 55/155 = 0.355`

`m_2 = x`

`w_2 = 159.5/(159.5+5*18) = 0.639`

`w_3 = 20.7/120.7 = 0.172`

Tehát:
`115*0.355 - 0.639x = (115-x)*0.172`

Melyből
`x=45.1g`
1