Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Százalékos egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
481
Egy készülék árát januárban 30%-kal csökkentették, majd februárban újabb 30%-kal lejjebb szállították. A nagyobb reklám kedvéért úgy próbálták beállítani, mintha ez által az eredeti árat 60%-kal csökkentették volna. Aladár azonban kiszámította, hogy a valóságos 60%-os árcsökkentés a februárinál 18.000 Ft-tal alacsonyabb árat eredményezett volna. Mennyi volt a készülék eredeti ára?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Januári csökkentéskor az eredeti ár 70%-a maradt, ha az eredeti árat x-nek vesszük az új ár: 0,7x
Februárban ezt csökkentették 30%-kal így az ár: 0,7*0,7*x=0,49x

A reklám szerint azonban: 0,4x

A kettő közötti különbség: 0,49x-0,4x=0,09x
Ez Aladár szerint 18000Ft. Tehát:
0,09x=18000 /:0,09
x=18000:(9/10)=18000*(100/9)=1800000/9=200000Ft.

Ellenőrzés: 200000*0,7*0,7=98000, és 200000*0,4=80000
0