Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok. Matematika. Egyenletek.

Főoldal » Középiskola » Matematika
520
Oldd meg a következőket:
a.) (2x-1)(1-2x)=(x+6)²-58
b.) Sin²x+1,3sinx-1,4=0

Nem értjük. Levezetve, eltudná valaki magyarázni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Hello!

(2x-1)(1-2x)=(x+6)2-58

Felbontjuk a bal oldali zarojeleket a kovetkezo keppen:
(2x-1)(1-2x), ahol hasznalhatjuk a kovetkezot: (a+b)(c+d), azaz
ac+ad+bc+bd
ebben az esetben:
a= 2x
b= -1
c= 1
d= -2x
tehat:
(2x-1)(1-2x)=2x*1+2x*(-2x)+(-1)*1+(-1)*(-2x)=
=2*1*x-2*2xx-1*1+1*2x
Egyszerusitsunk: (lassuk ezt 2*1*x+1*2x=2*1*2x)
=2*1*x-2*2xx-1*1+1*2x=2*1*2x-2*2xx-1*1=
=4x-2*2xx-1*1=4x-4x2-1*1=
=4x-4x2-1

Tehat a bal oldali (2x-1)(1-2x)-bol lesz:
4x-4x2-1

Johet a jobb oldali (x+6)2-58
A (x+6)20eseteben alkalmazhato az alabbi szabaly:
(a+b)2=a2+2ab+b2,
ahol esetunkben:
a= x
b= 6
tehat:
(x+6)2-58=
=x2+2*x*6+62-58=
=x2+12x+36-58=
=x2+12x-22

Tehat a jobb oldali (x+6)2-58 -bol lesz:
x2+12x-22

Tehat a ket oldal:

4x-4x2-1=x2+12x-22

Megoldjuk:
4x-4x2-1=x2+12x-22 /hozzaadunk 22

=4x-4x2-1+22=x2+12x-22+22=
=4x-4x2+21=x2+12x /elveszunk 12x

=4x-4x2+21-12x=x2+12x-12x=
=-8x-4x2+21=x2 /elveszunk x2

=-8x-4x2+21-x2=x2-x2=
=-8x-5x2+21=0 azaz
-5x2-8x+21=0

Hasznaljuk a masodfoku egyenlet megoldokepletet:

x1,2=-b± b2-4ac  es ez az egesz osztva 2a-val,
esetunkben:
a= -5
b= -8
c= 21

Tehat:
x1,2=-b± (-8)2-4*(-5)*21  es ez az egesz osztva 2*(-5), azaz

Foglalkozzunk a gyok jel alatti resszel:
 (-8)2-4*(-5)*21 

Azt tudjuk, hogy (-a)n=an, tehat:
 (-8)2-4*(-5)*21 =
= 82-4*(-5)*21 =
= 82+4*+5*21 =
= 64+420 =
= 484 =
= 222 =
=22
Tehat a gyok jel alatti ertek 22.

Most mar minden adott ahhoz, hogy hasznaljuk a masodfoku egyenlet megoldo kepletet:

x1,2=-b± b2-4ac  es ez az egesz osztva 2a-val

Tehat:
x1,2=-(-8)± (-8)2-4*(-5)*21  es ez az egesz osztva 2*(-5)-val

x1,2=-(-8)±22 es ez az egesz osztva 2*(-5)-val, azaz

x1=-(-8)+22 es ez az egesz osztva 2*(-5)-val

es

x2=-(-8)-22 es ez az egesz osztva 2*(-5)-val

Oldjuk meg X1-et es x2-ot:

x1=-(-8)+22 es ez az egesz osztva 2*(-5)-val
x1=8+22 osztva -10
x1=30 osztva -10
x1=-3

x2=-(-8)-22 es ez az egesz osztva 2*(-5)-val
x1=8-22 osztva -10
x1=-14 osztva -10
x1=14/10 egyszerusitve 7/5

Tehat x1 erteke -3, x2 erteke pedig 7/5 (het otod).
1