Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki sos. Kérlek.

Főoldal » Középiskola » Matematika
1215
Egy hegycsúcsra egyenes út vezet fel, ennek hossza 240m, és emelkedése 15° (15°-os szöget zár be az út, a vizszintessel). A hegy tetején áll egy 32m magas kilátó. Mekkora szögben látszik a kilátó teteje a hegyre vezető út aljábol?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek trigonometria
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A hegy magassága a szöggel szemközti befogó, legyen x. Akkor:
sin15⁰=x/240m, amiből x=240*sin15⁰=240*0,2588=62,1m
Ehhez hozzáadva a kilátó magasságát, a szöggel szembeni befogó: 62,1+32=93,1m. Így a szög sinusa:
sinβ=93,1/240=0,3879, amiből β=22,8⁰
Vagyis a kilátó teteje 22,8⁰-os szögben látszik a hegyre vezető út aljából.
0