Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
488
Egy gimnázium diákjainak 70%-a angol nyelvet tanul, 10%-a németet és 15%-a spanyolt vagy olaszt. A németül tanulók 41 fővel kevesebben vannak azoknál, akik spanyolt vagy olaszt tanulnak. Mindenki csak egy nyelvet tanul. Hány fő tanul angolt vagy más nyelvet az iskolában, mint az említettek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Jelölje x az iskola tanulóinak számát
--> így 0,7x az angolt tanulók száma; 0,1x a németet tanulók száma és 0,15x a spanyol/olasz
Tudjuk, hogy a 41 fővel többen vannak spanyolon, mint németen, ez egyismeretlenes egyenlethez vezet:
0,1x+41=0,15x
41=0,05x
x=820 fő tanul a gimnáziumban,
angolul: 0,7*820=574 fő; németül: 0,1*820=82 fő; spanyol/olasz: 0,15*820=123 fő (kimaradt 5 százalék - ez szerintem nem lényeges)
0