Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűség: hány féle képpen választhatunk?

Főoldal » Középiskola » Matematika
977
A leírás a képen
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra, szöveges
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
Lesz tehát 2 vörös és 4 fehér.
A "hányféleképpen" bizonyára arra vonatkozik, hogy a 6 kiválasztott golyót sorban egymás mellé rakva milyen színkombináció lesz.
A 2 vörös a 6 kihúzott golyó között (6 alatt 2) féle helyen lehet, a maradék 4 helyen már tuti fehér van. Vagyis ez (6 alatt 2) = 6·5/2 = 15 lehetőség.

b)
Most számít az, hogy mikor hányadik golyót húzzuk ki az urnából és az milyen színű. (Vagyis ha pl. az első kihúzott golyó fehér, az már maga 10-féleképpen lehet, szemben az a) résztől, ahol ez egy esetnek számított.)

Kedvező esetek száma:
Csináljuk  úgy, hogy gondolatban először a másodikat, aztán az ötödiket, majd a maradék 3-at húzzuk ki visszatevés nélkül.
A második 10-féleképpen lehet fehér, az ötödik 9-féleképpen (mert egy fehér már elment a másodikra). A maradék hármat 13 golyó közül húzhatjuk, az 13·12·11 lehetőség. Ott már nem kellett figyelni a színre, mindegy, hogy fehér vagy vörös.

Összes esetek száma:
Ez egyszerűen 15·14·13·12·11

A valószínűség:
10·9 · 13·12·11 / 15·14·13·12·11 = 90/210 = 3/7
1