Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
891
A leírás látható a képen
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, függvény, Valószínűség
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A fehérek száma (vagyis ξ) 0, 1 vagy 2 lehet.
Ki kell számolni mindhárom esetben a valószínűségeket.

Az összes esetek száma mindenhol 10·9·8

ξ=0:
kedvező esetek száma: 8·7·6
valósz: 8·7·6 / 10·9·8 = 42/90 = 7/15

ξ=1:
kedvező esetek száma: 3-féle helyen lehet a fehér, mindegyiknél 2·8·7 féle szín lehet, vagyis 3·2·8·7
valósz: 3·2·8·7 / 10·9·8 = 42/90 = 7/15

ξ=2:
kedvező esetek száma: (3 alatt 2) = 3-féle helyen lehet a két fehér, mindegyiknél 2·1·8 féle szín lehet, vagyis 3·2·8
valósz: 3·2·8 / 10·9·8 = 6/90 = 1/15

(Ellenőrzés: 7/15 + 7/15 + 1/15 = 1, rendben van.)

Az első ábrán ezeket a valószínűségeket ábrázold.

A második ábránál az eloszlásfüggvény ábrázolásához a P(ξ < x) értékeket kell kiszámolni minden x-hez:
Ha x ≤ 0, akkor P(ξ<x) = 0, hisz negatív nem lehet a ξ
Ha 0 < x ≤ 1, akkor P(ξ<x) = 7/15, hisz ebben a tartományban van a ξ=0
Ha 1 < x ≤ 2, akkor P(ξ<x) = 14/15, hisz ebben a tartományban van a ξ=0 és a ξ=1 is
Ha x > 2, akkor P(ξ<x) = 1, hisz ξ max 2 lehet.

Ezt ábrázold. Olyasmi lesz, mint ez az ábra, csak kevesebb vonallal:
http://www.jgypk.hu/tamop15e/tananyag_html/statisztika/abra18.png
0