Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Töri!!!!

557
Sziasztok! Ebben a feladatban szeretnék segítséget kérni. Nagyon fontos lenne!! Előre is köszönöm a segítséget!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

2
Nem tudom segít e.
Kapható helyes megoldás jelölést?
Köszönöm szépen.
0

Szia

V. László halála után a magyar nemesek a még fogságban levő ifjabb Hunyadi fiút, Mátyást választották meg a magyarok királyának. Azt remélték, hogy Mátyás folytatja a török elleni háborúkat, a főurak pedig úgy gondolták, könnyen irányíthatják majd a fiatal uralkodót. Mátyás trónra lépése után azonban egészen más történt.
Hunyadi Mátyás 1458-ban lépett a magyar trónra. Egy monda szerint a 15 éves ifjút a befagyott Duna jegén választották uralkodóvá, valójában az esemény a budai várban történt. A jégen csak átkelt a Mátyást támogató tömeg

1) Belpolitika :

Mátyás pénzügyi bevételeinek bővítése érdekében új adókat vetett ki. A rendkívüli hadiadó rendszeres beszedése mellett megjelent a füstpénz, amelyet a kapuadó helyett vezettek be. A jobbágycsaládok ugyanis azzal csökkentették terheiket, hogy egy kapu mögé költöztek be. Mátyás rendelkezése azonban már házanként adóztatta meg a családokat, így újra növekedett az állami bevétel. Ezek beszedésére a kincstár felügyelt. Az uralkodó képzett embereket állított a hivatalok élére, akik természetesen az ő hívei voltak.
A király a befolyt adókból fizette zsoldosseregét, amelyet a kortársak halála után fekete seregnek neveztek el. A hadak élén többek között Kinizsi Pál állt, aki a néphagyomány szerint egyszerű molnár­legényből lett az ország legjobb hadvezére.

2) Külpolitika :

Uralkodása során Mátyás is harcolt a törökkel. Nem vezetett nagyobb támadó hadjáratokat az Oszmán Birodalom ellen, de kisebb katonai akcióival megerősítette a déli végvárvonalrendszer védelmét. Az ország területére benyomuló ellenséggel szemben is fellépett. Kinizsi Pál csapatai pedig a kenyérmezei ütközetben megsemmisítettek egy portyázó török sereget.Mátyás első felesége révén igényt tartott a cseh koronára is. Éveken keresztül háborúzott a trónért, de csak a Cseh Királyság keleti részeit tudta elfoglalni. Mátyás hadjárataival a német-római császári trón megszerzésére törekedett, de erőfeszítései ellenére a Habsburg-dinasztia megőrizte pozícióját a Német-római Birodalomban. A hatalmi vetélkedés során Mátyás gyakran vezetett hadjáratot a német-római császár ellen a mai Ausztria területére. Uralkodása végén érte el legjelentősebb háborús sikerét, amikor seregével elfoglalta Bécs városát. A meghódított terület öt esztendeig, Mátyás 1490-ben bekövetkezett ha­láláig tartozott a Magyar Királysághoz.

+ Kultúra Mátyás udvarában

Mátyás király udvara a művészetek és a magyar reneszánsz kultúra központja lett. Az Itáliából elterjedő stílusirányzat az antik görög-római művészet újjászületését, illetve az emberközpontúságot, azaz a humanizmust hirdette. Mátyás már gyermekkorában nevelőjének, Vitéz Jánosnak köszönhetően megismerkedett az új gondolkodásmóddal. Később felesége, a nápolyi születésű Aragóniai Beatrix is támogatta Mátyás művészetpártolását. Az uralkodó messze földről híres tudósokat, építészeket, csillagászokat és történetírókat hívott az országba. Különösen Itáliából érkeztek mesteremberek és írástudók. Antonio Bonfini, a király humanista történetírója szintén itáliai származású volt. Mátyás uralkodása alatt a budai várban és a visegrádi palotában is jelentős építkezés folyt. Budán a király létrehozta híres könyvtárát, amelyben a corvinák is helyet kaptak. A corvinák az uralkodó híres kódexei, amelyekben ókori szerzők írásai és középkori egyházi munkák szerepelnek.
A híres gyűjtemény több mint kétezer kódexet tartalmazott.

(Légyszíves jelöld megoldásnak, köszönöm)
Remélem a válaszom után nem merül föl több kérdésed e téren. Szia
0