Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenletrendszer

Főoldal » Középiskola » Matematika
405
Köszönöm előre a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Hello!

x-y=3
x*y=10

Az elso egyenletet felhasznalva fejezzuk ki az x-et:
x=3+y

Ezt most helyettesitsuk be a masodikba: azaz
x*y=10
(3+y)*y=10
3y+y2=10
3y+y2-10=0
y2+3y-10=0

Hasznaljuk a masodfoku egyenlet megoldokepletet:

y1,2=-b± b2-4ac  es ez az egesz osztva 2a-val,
esetunkben:
a= 1
b= 3
c= -10

Tehat:
y1,2=-3± 32-4*1*(-10)  es ez az egesz osztva 2*1

Foglalkozzunk gyok alatti resszel, azaz:
 32-4*1*(-10) =
= 9-(-40) = 9+40 = 49 = 72 =7

Vissza a masodfoku egyenlet megoldokepletehez:
y1,2=-3±7 es ez az egesz osztva 2

A megoldas y1-re:
y1=-3+7es ez az egesz osztva 2=4/2=2

A megoldas y2-re:
y2=-3-7es ez az egesz osztva 2=-10/2=-5

Mivel a valos szamok halmazan kell megoldani ezert a 2 lesz a jo.

Fentiekbol adodik, hogy:
y=2
x=3+y=3+2=5

Tehat x=5, y=2.

Ell.:
x-y=3
x*y=10

5-2=3
5*2=10
Módosítva: 5 éve
1