Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
667
Számtani sorozat első eleme 5, harmadik eleme 11.határozza meg a számtani sorozat különbségét és első 10 tagjának összegét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

Számtani sorozat első eleme 5, harmadik eleme 11.határozza meg a számtani sorozat különbségét és első 10 tagjának összegét!

a1= 5
a3= 11
d= ?
S10= ?

d= (11-5) : 2= 6 : 2= 3
a2= 5+1 x 3= 8
a4= 5+3 x 3= 14
a5= 5+4 x 3= 17
a6= 5+5 x 3= 20
a7= 5+6 x 3= 23
a8= 5+7 x 3= 26
a9= 5+8 x 3= 29
a10= 5+9 x 3= 32

S10= ((5+32) x 10) : 2= 370 : 2= 185
0

A különbség
11-5=6 tehát a különbség az 6.
És 6*10=60 tehát az első 10 szám összege a sorozatból 60.
Remélem tudtam segíteni. Ha igen akkor örülök és kérlek nekem pontot hoz szóval kérlek jelöld megoldásnak.
-1