Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika beadandó HF

Főoldal » Általános iskola » Fizika
417
Egy átlagos ember egy átlagos lélegzetvétellel hány darab oxigén-molekulát lélegez be és ki?
Julius Cézár utolsó lélegzetéig 7 O₂-t lélegzett ki.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, dolgozat
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Egy átlagos lélegzetvételkor kb. 0,5 liter levegőt lélegzünk be. Ha ezt standardállapotúnak tekintjük és a levegő 21%-a oxigén, akkor

500 `cm^3` levegőben van `500*0.21` = 105 `cm^3` oxigén, ez molban `105/24500` = `4.29*10^(-3)` mol, ebben van:

`4.29*10^(-3)*(6*10^(23))` = `2.57*10^(21)` db oxigénmolekulát lélegzik be.

A kilégzéskor feltételezzük, hogy az is 500 `cm^3`, de még kevesebb oxigént tartalmaz (kb. 16%-ot).

500 `cm^3` levegőben van `500*0.16` = 80 `cm^3` oxigén, ami `80/24500` = `3.3*10^(-3)` mol, ebben van:

`3.3*10^(-3)*(6*10^(23))` = `1.96*10^(21)` db oxigénmolekulát lélegzik ki.

( A 24500 a nevezőben azt jelenti, hogy 1 mol standardállapotú gáz (akár levegő, akár oxigén) térfogata 24,5 `dm^3` = 24500 `cm^3`)

A második mondat tényleg furcsa, 7 `O_2` mit is jelenthet?

Az, hogy utolsó lélegzetéig, azt elég nehéz feldolgozni, élete során vagy aznap. Egy lélegzethez viszont vagy sok, vagy kevés a 7 `O_2`, mert ha 7 mol oxigén lenne, az sok; 7 db oxigénmolekula viszont kevés.
0