Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

érintőszakasz kör

Főoldal » Középiskola » Matematika
1253
Egy 8 cm sugarú kör középpontjától 10 cm-re levő pontból érintőt szerkesztünk a körhöz.
Mekkora az érintőszakasz hossza?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A kör sugara (r), az érintőszakasz hossza (e) és a középponttól való távolság (d), egy olyan derékszögű háromszöget adnak ki, amelyben utóbbi az átfogó. Tehát az érintőszakasz hossza pitagorasz tétellel meghatározható:
a2+b2=c2
r2+e2=d2
82+e2=102
64+e2=100 /-64
e2=36 /  
e=6cm
Vagyis az érintőszakasz 6cm hosszú
1