Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Százalék számítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
420
Egy mérőműszer beszerzési ára 650000Ft. A műszer évente 8%-ot veszít értékéből. Hány év
alatt csökken az értéke a felére?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A feladat kamatos kamat számítással könnyen megoldható:
T0=650000
Tn=650000/2=325000
p=-8%
n=?
Képlet: Tn=T0*(1+p/100)n /behelyettesítve
325000=650000*(1-0,08)n /:650000
0,5=0,92n
Kitevőre mindig logaritmussal kérdezünk rá, tehát:
lg0,5=lg0,92n
lg0,5=n*lg0,92 (a logaritmus azonossága miatt) /:lg0,92
lg0,5/lg0,92=n
-0,301/-0,0362=n
8.31=n
Vagyis nagyjából 9 év műlva csökken az értéke a felére.
1