Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek matek sos

Főoldal » Középiskola » Matematika
397
Sziasztok
Kérlek segítsetek nekem az alábbi feladatokban
Nagyon megköszönném
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

1. (54)-3=5-12 és (1/125)1/3=5-1. A kettő szorzata: 5-12*5-1=5-13

2.a, 27*34x-7=1/9 /írjunk át mindent 3 hatványára
33*34x-7=3-2 /baloldalt azonos alapú hatványok szorzata van
34x-4=3-2 /az exponenciális függvény monotonitása miatt az alapok elhagyhatók
4x-4=-2 /+4
4x=2 /:4
x=0,5
Ellenőrzés: 27*34*0,5-7=27*32-5=27*3-5=27*(1/243)=27/243=1/9

2.b, köbgyök alatt 2x-1=32
A köbgyök az 1/3-dik hatványnak felel meg ezért:
(2x-1)1/3=32
21/3*(x-1)=25 /az exponenciális függvény monotonítása att az alapok elhagyhatók
1/3*(x-1)=5 /:1/3
x-1=15 /+1
x=16
Ellenőrzés: köbgyök alatt 216-1=köbgyök alatt 215=(215)1/3=25=32

3.a, log464=x, alakítsukát hatványozássá: 4x=64 /alakítsuk át 2 hatványára a számokat
(22)x=26
22x=26 /az exponenciális függvény monotonítása att az alapok elhagyhatók
2x=6 /:2
x=3
Ellenőrzés: 43=64

3,b, lg(x-12)=2 /először nézzük a kikötést: x-12>0, amiből x>12
Alakítsuk át hatvánnyá 102=x-12
100=x-12 /+12
112=x
Ellenőrzés: lg(112-12)=lg100=2

Egyelőre ennyi! Holnap folytatom ha kéred!
0