Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika feladat 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
774
Egy konferencián 105 kézfogás történik. Hány fős a konferencia, ha mindenki mindenkivel csak egyszer fogott kezet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kombinatorika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Hello!

Jeloljuk x-el a keresendo szamot, tehat, hogy mennyien voltak.

Azt tudjuk, hogy ha mindenki mindenkivel kezet fog, akkor az x*(x-1), de mivel minden kezfogashoz 2 ember kell ezert ezt osztani kell 2-vel is, tehat:

x*(x-1)/2=105 (x-szer zarojelben x minusz 1 zarojel bezarva ez az egesz per 2 egyenlo 105)

Oldjuk meg az egyenletet:

x*(x-1)/2=105 (szorozzuk be mindket oldalt 2-vel)
x*(x-1)=210 (rendezzuk ugy, hogy az egyik oldalon 0 legyen, vonjunk ki belole 210-et)
x*(x-1)-210=0 (bontsuk fel a zarojelet)
x2-x-210=0

Vegyuk eszre, hogy ez egy masodfoku egyenlet, hasznaljuk a masodfoku egyenlet megoldokepletet, ami

x1,2=-b± b2-4ac  es ez az egesz osztva 2a-val,
esetunkben:
a= 1
b= -1
c= -210

Foglalkozzunk gyok alatti resszel, azaz:
 (-1)2-4*1*(-210) =
= 1-4*1*(-210) =
= 1+4*1*210 =
= 1+840 =
= 841 =
= 292 =
=29

Ezt felhasznaljuk a masodfoku egyenlet megoldokepleteben, azaz
x1,2=-b± b2-4ac  es ez az egesz osztva 2a-val,
esetunkben:
a= 1
b= -1
c= -210

Tehat:
x1,2=-b± b2-4ac  es ez az egesz osztva 2a-val,

x1,2=-(-1)±29 es ez az egesz osztva 2*1-el,

A megoldas x1-re:
x1=-(-1)+29 es ez az egesz osztva 2-el,
x1=1+29/2=30/2=15

A megoldas x2-re:
x2=-(-1)-29 es ez az egesz osztva 2-el,
x2=1-29/2=-28/2=-14

Mivel negativ szamu ember nem vehetett reszt, ezert latjuk, hogy 15 ember vett reszt.

Ell.:

Behelyettesitjuk a megoldast az elejen megallapitott egyenletunkbe:

x*(x-1)/2=105 (x-szer zarojelben x minusz 1 zarojel bezarva ez az egesz per 2 egyenlo 105)

15*(15-1)/2=105
15*14/2=105
210/2=105
105=105
0