Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy háromszögbe írható téglalap kerülete. Hogyan?

1473
Adott egy háromszög: oldalai 10, 14 és 20 centiméteres. A beírt téglalap két pontja -és ezek közbezárt oldala- ugyanazon háromszög oldalán helyezkednek el, a maradék 2 pont pedig a maradék kettő száron. A téglalap egyik oldala 12 cm. Mennyi a téglalap kerülete?
Nem a megoldás érdekelne, hanem hogy hogyan jutunk el odáig!
A választ nagyon szépen köszönöm!
UI: Héron képletet kell használni hozzá, csak nem tudom, hogyan.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, hasonlóság, háromszög, téglalap, héron
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A Héron-képlethez minden adott, hogy tudd használni; a háromszög kerülete 10+14+20=44 cm, ennek fele 22 cm, ez lesz a képletbeli s. A Héron-képlet a háromszög területét adja meg; erre azért van szükségünk, mert a téglalap másik oldalához szükségünk van a magasságra, arra pedig azért, mert a téglalap függőleges oldala és a háromszög magassága a háromszögből egy-egy háromszöget vágnak le, amelyek hasonlóak (a téglalap oldala és a háromszög magassága párhuzamos egymással, merőlegesek az egyik oldalra, így derékszögű háromszögeket kapunk, ahol az egyik hegyesszög ráadásul közös is, így azok egyenlőek, így a harmadik szög is ugyanakkora lesz, mivel a belső szögek összege mindig 180°), így fel lehet írni a hasonlósági arányt a megfelelő oldalakra, abból egyenletrendezés után a téglalap másik oldalának hosszát. A magasság hosszát a területből egyértelműen meg tudjuk adni.

Mivel a téglalap csak a 14 és a 20 cm-es oldalra fér fel, ezért kétféleképpen tudjuk a téglalapba beleírni.

Megjegyzés: Nem szükséges a Héron-képlet, ha már tanultál egyenletrendszert megoldani, abban viszont az lehet a buktató, hogy ha a háromszög tompaszögű, akkor máshogyan kell felírni az egyenleteket, mint hegyesszögű esetén. A lényeg, hogy ha behúzzuk a magasságot, akkor derékszögű háromszögeket kapunk, amelyekre felírható Pitagorasz tétele, abból nyerünk két kétismeretlenes egyenletet.
1