Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika SOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
709
1. Mekkora munkát kell végeznünk, hogy egy 4 kg tömegű vízszintes felületen 1 m/s sebességgel mozgó testet 3 m/s sebességre gyorsítsunk fel 2 m úton, ha a súrlódási együttható a test és a felület között 0,3? Mekkora az átlagteljesítményünk? Mekkora a gyorsítás hatásfoka? (40 J; 40 W; 40%)

2. Egy 1,25 m hosszú fonálinga szabad végére 0,5 kg kis golyót rögzítünk. Az ingát vízszintes helyzetig kitérítjük, majd (kezdősebesség nélkül) elengedjük.
a) Mekkora a golyó sebessége az inga függőleges helyzetében? (5 m/s)
b) Az inga függőleges helyzetében a golyó tökéletesen rugalmatlanul ütközik egy pontszerűnek tekinthető 2 kg tömegű testtel. Mekkora a
rendszer mechanikai energiavesztesége? (5 J)

3. Egy szivattyú a 2 m mély pincéből egy perc alatt 480 liter vizet szív ki. A víz sűrűsége 1000 kg/m3. A szivattyú hatásfoka 40 %.
a) Mekkora teljesítményt vesz fel az elektromos hálózatból? (400 W)
b) Mennyi vizet távolít el ugyanez a szivattyú egy 4 m mély pincéből egy óra alatt? (14400 kg)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az egyesben tudok segíteni


1.
A súrlódás Fs=µ·N, ahol az N nyomóerő nagysága megegyezik a súllyal, ami m·g=40N. Vagyis Fs=12N
Ha állandó sebességgel menne 2 métert, akkor is az Fs erő ellenében Fs·2m munkát kellene végeznünk, ez 24J munka eddig.
A mozgási energiája 1/2·m·v² lesz, ami 1/2·4·3²=18J
A kettő összege 24+18=42J, ennyi munkát kell végeznünk.

Nem írtam mértékegységeket a számolásnál, de oda kell figyelni, hogy minden jó mértékegységben legyen!

0