Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS....

Főoldal » Középiskola » Matematika
1956
Határozza meg a valós számoknak azt a legbővebb részhalmazát, amelyen a
√ 3-x +  x-3  kifejezés értelmezhető!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha jól értem, akkor  3-x  +  x-3  akar lenni a feladat. Mivel negatív számból nem tudunk gyököt vonni, ezért a gyökjel alatti résznek legalább 0-nak kell lennie, tehát:

3-x≥0, tehát 3≥x
x-3≥0, tehát x≤3

Értelemszerűen a két egyenlőtlenségnek egyszerre kell teljesülnie, ez x=3 esetén lesz így. Tehát csak x=3 esetén értelmezhető a függvény, ekkor a függvényérték  3-3  +  3-3  = 0+0=0.
2