Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyensúlyi álladó kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
662
Mekkora az egyensúlyi állandó értéke ha a nitrogén 10% a hasznosul?
Egyenlet hozzá: N2+H2=NH3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Biztos, hogy ez a teljes feladat? Az eredmény függ mondjuk attól is, hogy mekkora az N₂ és H₂ koncentráció aránya...
1

V = 10 dm³
4 mol N₂ és 16 mol H₂
Vagyis a kiindulási koncentrációk:
c(N₂) = 4 mol / 10 dm³ = 0,4 mol/dm³
c(H₂) = 16 mol / 10 dm³ = 1,6 mol/dm³
c(NH₃) = 0 mol/dm³

A reakcióegyenlet rendezve ez:
N₂ + 3 H₂ ⇔ 2 NH₃

Az N₂ 10%-a 0,04 mol/dm³, ehhez az egyenletből láthatóan 3-szor annyi, tehát 0,12 mol/dm³ H₂ lép a reakcióba, és kétszeres, vagyis 0,08 mol/dm³ NH₃ keletkezik. Vagyis a táblázat második oszlopa, ami azt írja le, hogy mennyi vett részt a reakcióban, ez lesz:
N₂: 0,04 mol/dm³
H₂: 0,12 mol/dm³
NH₃: 0,08 mol/dm³

Ezek az N₂ és H₂ mennyiségek átalakulnak NH₃-má, vagyis ennyivel csökken a koncentrációjuk az egyensúlyi állapotban. A harmadik oszlop (ami az egyensúlyi állapot koncentrációja) tehát az első kettő különbsége lesz az első két sorban:
N₂: 0,4 - 0,04 = 0,36 mol/dm³
H₂: 1,6 - 0,12 = 1,48 mol/dm³
NH₃: 0,08 mol/dm³

Leírom a táblázatot egyben is:

     Kezdeti Átalakul Egyensúlyi
N₂     0,4        0,04       0,36
H₂     1,6        0,12       1,48
NH₃  0           0,08       0,08

Az egyensúlyi állandót a harmadik oszlopból kell számolni. 3 H₂ miatt a [H₂] a köbön lesz, az [NH₃] pedig a négyzeten a 2NH₃ miatt.
K = [NH₃]² / [N₂]·[H₂]³ = 0,08² / (0,36·1,48³) = 0,00548
1