Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Korallok

254
Sziasztok! Valaki le tudná írni a korallok jellemzését? Sürgős lenne! A segítséget előre is köszönöm! Válaszodat természetesen megoldásnak jelölöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, korallok, világa
0
Általános iskola / Biológia

Válaszok

3
A trópusi tengerpartok közelében, ahol a tengervíz hőmérséklete soha nem süllyed 20 °C alá és nem túl mély a víz sem, alakulnak ki a korallszirtek, a tengerek legnagyobb fajgazdagságú társulásai. A korallok a csalánozók közé tartozó állatok. Testük köré mészből vagy szaruból álló szilárd vázat építenek. Sok egyed együttesen hozza létre a koralltelepet. A korallok több szempontból is szűk tűrésű élőlények. Érzékenyek a víz tisztaságára és magas sótartalmára, mindezen felül oxigénigényesek is. A trópusi tengerekben azonban alacsony a vízben oldott oxigén mennyisége, ezért a legtöbb korall moszatokkal él szimbiózisban. A moszatok fotoszintézisükhöz a csalánozók anyagcseretermékeit hasznosítják. A koralltelepeken tüskésbőrűek, kagylók, csigák, szivacsok, sokféle hal és rák él. Ezek az állatok többnyire feltűnő színűek, aminek feltehetően a fajtársak egymásra találásában van szerepe.
0

Lehet, hogy kicsit sok, próbáld meg kiszűrni a lényeget :)
0

Virágállatok a vízben
A korallok a medúzák rokonai, és a csalánozók törzsén belül a virágállatok osztályába tartoznak. A meleget kedvelik, így minden trópusi és szubtrópusi tengerben, de a mérsékelt öv tengereiben is megtalálhatók. Önmagukban nagyon picik, de mindig együtt élnek és telepeket alkotnak, így a korallvilág mindenütt hatalmasnak látszik. Szájuk körül a medúzákhoz hasonlóan fogókarok ülnek, ezekkel halásszák ki a vízből a kisebb állatokat és planktonokat. Testük váza mészből (kalcium-karbonátból) épül fel, és jól védi őket. Ha elpusztul valamelyik állatka, váza a korallzátonyok vagy szirtek kis építőkövévé válik, s emellett egy-egy utódnak is alapot nyújt. Látványos, nagy korallzátonyokat főként a kontinensek melegebb, keleti oldalán látni, mert a nyugati részen hideg áramlatok vannak.
A leghíresebb korallzátony az ausztráliaiQueenslandtől északkeletre található, Nagy-korallzátony, de például a Floridai szigeteknél vagy a Bahama-szigeteknél is vannak jelentős nagyságú szirtek. A korallok nagyon törékenyek, könnyen megsérülnek a hajók horgonyaitól vagy a búvárok figyelmetlenségei folytán.
0