Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Korallok

22
Sziasztok! Valaki le tudná írni a korallok jellemzését? Sürgős lenne! A segítséget előre is köszönöm! Válaszodat természetesen megoldásnak jelölöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, korallok, világa
0
Általános iskola / Biológia

Válaszok

3
A trópusi tengerpartok közelében, ahol a tengervíz hőmérséklete soha nem süllyed 20 °C alá és nem túl mély a víz sem, alakulnak ki a korallszirtek, a tengerek legnagyobb fajgazdagságú társulásai. A korallok a csalánozók közé tartozó állatok. Testük köré mészből vagy szaruból álló szilárd vázat építenek. Sok egyed együttesen hozza létre a koralltelepet. A korallok több szempontból is szűk tűrésű élőlények. Érzékenyek a víz tisztaságára és magas sótartalmára, mindezen felül oxigénigényesek is. A trópusi tengerekben azonban alacsony a vízben oldott oxigén mennyisége, ezért a legtöbb korall moszatokkal él szimbiózisban. A moszatok fotoszintézisükhöz a csalánozók anyagcseretermékeit hasznosítják. A koralltelepeken tüskésbőrűek, kagylók, csigák, szivacsok, sokféle hal és rák él. Ezek az állatok többnyire feltűnő színűek, aminek feltehetően a fajtársak egymásra találásában van szerepe.
0

Lehet, hogy kicsit sok, próbáld meg kiszűrni a lényeget
0

Virágállatok a vízben
A korallok a medúzák rokonai, és a csalánozók törzsén belül a virágállatok osztályába tartoznak. A meleget kedvelik, így minden trópusi és szubtrópusi tengerben, de a mérsékelt öv tengereiben is megtalálhatók. Önmagukban nagyon picik, de mindig együtt élnek és telepeket alkotnak, így a korallvilág mindenütt hatalmasnak látszik. Szájuk körül a medúzákhoz hasonlóan fogókarok ülnek, ezekkel halásszák ki a vízből a kisebb állatokat és planktonokat. Testük váza mészből (kalcium-karbonátból) épül fel, és jól védi őket. Ha elpusztul valamelyik állatka, váza a korallzátonyok vagy szirtek kis építőkövévé válik, s emellett egy-egy utódnak is alapot nyújt. Látványos, nagy korallzátonyokat főként a kontinensek melegebb, keleti oldalán látni, mert a nyugati részen hideg áramlatok vannak.
A leghíresebb korallzátony az ausztráliaiQueenslandtől északkeletre található, Nagy-korallzátony, de például a Floridai szigeteknél vagy a Bahama-szigeteknél is vannak jelentős nagyságú szirtek. A korallok nagyon törékenyek, könnyen megsérülnek a hajók horgonyaitól vagy a búvárok figyelmetlenségei folytán.
0