Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tengeri virágállatok jellemzői

178
Sziasztok! Valaki le tudná írni a tengeri virágállatok jellemzését? Sürgős lenne! A segítséget előre is köszönöm! Válaszodat természetesen megoldásnak jelölöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, tengeri, virágállatok, jellemzése
0
Általános iskola / Biológia

Válaszok

1
Szia!
Megtalálhatók minden trópusi, szubtrópusi és a mérsékelt övi tengerben, de gyakoriságuk a térítőktől a sarkkörök felé csökken. A csalánozók közé tartoznak.
A test általában hosszabb vagy rövidebb hengeres csőhöz hasonlít, amely talpkorongnak nevezett egyik végével idegen testekre tapad, mig ellentétes vége, az ugynevezett szájkorong szabad és ez a szájnyilást és körülte a tapogatókat viseli. Egyik fő jellemvonásuk az, hogy csalánozó és mirigysejteket tartalmaznak s valószinüleg fontos szerepet játszanak az emésztésnél. Az ivarszervek a választó falakon fejlődnek ki. majdnem mindannyian vált ivaruak s csak kevés a himnős. Igen soknak szaru- vagy meszes váza van s ez az osztályozásnál igen fontos útmutató. A szaporodás részben ivartalan, részben ivaros. Mindannyian tengeriek, de legváltozatosabbak a meleg tengerekben. Legtöbb közülök szilárd alzathoz nőtt, egyesek a homokban ülnek szabadon; néhány szabadon úszó. Táplálékuk apró állatokból kerül ki, amelyeket tapogatóikkal ragadnak meg. Az eddig ismert fajok száma 3580-ra tehető s ezek fele kihalt, másik fele élő és két rendre: Zoantharia nyolcnál több vagy kevesebb testsugárral, 6, 12, 24 stb. tapogatóval. E rend 3 alrendre oszlik. A Madreporaria alrendbe meszes vázu fajok tartoznak, az u. n. kőkorallok, melyeknek egyik neme egyebek között a Maeandrina is. Másik fontos alrend a Actiniaria csoport, melynek fai váz nélküliek, leggyakrabban magánosan élnek s csak ritkán alkotnak telepeket; majd szabadon mozognak, majd talpokorongjukkal helyhez tapadnak, v. pedig odanőttek. Az eddig ismert élő nemek száma 80-ra tehető, amelyekből mintegy 350 élő fajt irtak le; Alcynoaria nyolc sugárral és nyolc tollas tapogatóval. A tapogatók számára való tekintettel ezen alrendet Octactiniaria névvel is jelölték. Ide tartozik a nemes korall; a tollkorall ; a szarukorall; az orgonakorall.

Remélem segítettem!
0