Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Tengeri virágállatok jellemzői

31
Sziasztok! Valaki le tudná írni a tengeri virágállatok jellemzését? Sürgős lenne! A segítséget előre is köszönöm! Válaszodat természetesen megoldásnak jelölöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, tengeri, virágállatok, jellemzése
0
Általános iskola / Biológia

Válaszok

1
Szia!
Megtalálhatók minden trópusi, szubtrópusi és a mérsékelt övi tengerben, de gyakoriságuk a térítőktől a sarkkörök felé csökken. A csalánozók közé tartoznak.
A test általában hosszabb vagy rövidebb hengeres csőhöz hasonlít, amely talpkorongnak nevezett egyik végével idegen testekre tapad, mig ellentétes vége, az ugynevezett szájkorong szabad és ez a szájnyilást és körülte a tapogatókat viseli. Egyik fő jellemvonásuk az, hogy csalánozó és mirigysejteket tartalmaznak s valószinüleg fontos szerepet játszanak az emésztésnél. Az ivarszervek a választó falakon fejlődnek ki. majdnem mindannyian vált ivaruak s csak kevés a himnős. Igen soknak szaru- vagy meszes váza van s ez az osztályozásnál igen fontos útmutató. A szaporodás részben ivartalan, részben ivaros. Mindannyian tengeriek, de legváltozatosabbak a meleg tengerekben. Legtöbb közülök szilárd alzathoz nőtt, egyesek a homokban ülnek szabadon; néhány szabadon úszó. Táplálékuk apró állatokból kerül ki, amelyeket tapogatóikkal ragadnak meg. Az eddig ismert fajok száma 3580-ra tehető s ezek fele kihalt, másik fele élő és két rendre: Zoantharia nyolcnál több vagy kevesebb testsugárral, 6, 12, 24 stb. tapogatóval. E rend 3 alrendre oszlik. A Madreporaria alrendbe meszes vázu fajok tartoznak, az u. n. kőkorallok, melyeknek egyik neme egyebek között a Maeandrina is. Másik fontos alrend a Actiniaria csoport, melynek fai váz nélküliek, leggyakrabban magánosan élnek s csak ritkán alkotnak telepeket; majd szabadon mozognak, majd talpokorongjukkal helyhez tapadnak, v. pedig odanőttek. Az eddig ismert élő nemek száma 80-ra tehető, amelyekből mintegy 350 élő fajt irtak le; Alcynoaria nyolc sugárral és nyolc tollas tapogatóval. A tapogatók számára való tekintettel ezen alrendet Octactiniaria névvel is jelölték. Ide tartozik a nemes korall; a tollkorall ; a szarukorall; az orgonakorall.

Remélem segítettem!
0