Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni az 50-es és az 51-es feladatban?

Főoldal » Középiskola » Matematika
369
50, és 51-es feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
50.

A kör középpontja az átmérő, mint szakasz felezési pontja.

`x_O` = `(x_A+x_B)/2` = `(4+8)/2` = 6

`y_O` = `(y_A+y_B)/2` = `(6+0)/2` = 3

A kör középpontja tehát O(6;3).

A kör átmérőjének hossza a két pont távolsága.

d = `root()((y_A-y_B)^2+(x_A-x_B)^2)` = `root()((4-8)^2+(6-0)^2)` = `root()(16+36)` = `root()(52)` = `2*root()(13)`

r = `d/2` = `root()(13)`

A kör egyenlete tehát:

`(x-6)^2+(y-3)^2=13`

Ábra


51.

Az adott kör középpontja: O(4;3).

Ennek a pontnak az origótól való távolsága:

`d=root()(4^2+3^2)` = `root()(25)` = 5

Az adott pontot behelyettesítjük a kör egyenletébe:

`(x-4)^2+(4-3)^2=25`

`(x-4)^2=24`

`x_1-4` = `root()(24)`

`x_1` = `root()(24)+4` `approx` 8,9

`x_2-4` = `-root()(24)`

`x_2` = `4-root()(24)` `approx` -0,9

Ábra
0