Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Valaki tudna segíteni 8. osztályos matematikában? Sűrgős lenne

Főoldal » Általános iskola » Matematika
501
Csatolom a képeket
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

6
Csatoltam képet.
0

Hello!

5.

5-tel tobb lany jar, mint fiu.

Jeloljuk a fiuk szamat X-szel, igy a lanyok szama X+5

Azt is tudjuk, hogy osszesen 31-en vannak.

Tehat,

a fiuk szam + a lanyok szama (ami a fiuk szama +5) =31

x+(x+5)=31
x+x+5=31 /mind a ket oldalbol kivonunk 5-ot
x+x=26
2x=26 /mindket oldalt osztjuk 2-vel
x=13

Tehat a fiuk szama 13.
A lanyok 5-tel tobben vannak, azaz a lanyok szama 18.

Ell.:
a fiuk szam + a lanyok szama (ami a fiuk szama +5) =31
13 + (13+5) = 31
13 +18 = 31
31 = 31
1

Hello!

1. / A

2(2x+1)-5=10-3(x+2)

Nezzuk kulon-kulon az oldalakat.

2(2x+1)-5 = 4x+2-5 = 4x-3

10-3(x+2) = 10-3x+6 = 4-3x = -3x+4

Tehat, most itt tartunk:

4x-3 = -3x+4 / mindket oldalhoz adjunk 3-at
4x-3+3 = -3x+4+3
4x = -3x+7 / mindket oldalhoz adjuk 3x-et
4x+3x = -3x+3x+7
7x = 7 / mindket oldalt osszuk el 7-el
7x/7 = 7/7
x = 1

Ell.:
2(2x+1)-5=10-3(x+2)

2(2*1+1)-5=10-3(1+2)
2(2+1)-5=10-3(1+2)
2*3-5=10-3*3
6-5=10-9
1=1



Módosítva: 5 éve
1

≤Hello!

1. / B

7x/6-3≤x/4+19 / Keressuk meg a legkisebb kozos tobbszorost, ami ebben az esetben a 12, ezert szorozzuk be mindket oldalt 12-vel

(7x/6)*12-3*12≤(x/4)*12+12*19 / vegezzuk el a muveleteket
84x/6 - 36 ≤ 12x/4 + 228
14x-36≤3x+228 / mindket oldalhoz adjunk 36-ot
14x-36+36≤3x+228+36
14x≤3x+264 / mindket oldalbol vegyunk el 3x-et
14x-3x≤3x-3x+264
11x≤264 / mindket oldalt osszuk 11-el
11x/11≤264/11
x≤24

Ell.:
7x/6-3≤x/4+19
(7*24)/6-3≤24/4+19
168/6-3≤24/4+19
28-3≤6+19
25≤25
Módosítva: 5 éve
1

Hello!

2. / 1.

3.75*104-2.5*104+2.5*103

(3.75*104-2.5*104)+2.5*103=
=1.25*104+2.5*103=
=1.25*10000+2.5*1000=
=12500+2500=
=15000
1

Nagyon szépen köszönöm. Az első feladattal kapcsolatban bizonytalan voltam, de jó tudni, hogy azért megyegetett valami. Nagy segítség volt, hálásan köszönöm!
0