Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ellenállás

Főoldal » Általános iskola » Fizika
640
Két párhuzamosan kapcsolt ellenállás eredője Rp = 3,43 Ω, ha sorba kapcsoljuk, akkor az eredő Rs = 14 Ω. Határozd meg mindkét ellenállás értékét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, energia, ellenállás
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1

Soros kapcsolás esetén:

I. `R_1+R_2` = 14 `Omega`

`R_2` = `14-R_1`

Párhuzamos kapcsolás esetén:

II. `(R_1*R_2)/(R_1+R_2)` = 3,43 `Omega`

II. `(R_1*R_2)/14` = 3.43

`R_1*R_2` = `14*3.43` = 48,02

`R_1*(14-R_1)=48.02`

`R_1^2-14R_1+48.02=0`

`R_(1.1,2)` = `(14pmroot()(14^2-4*48.02))/2` = `(14pm1,98)/2`

`R_(1.1)` = 8 `Omega`

`R_(1.2)` = 6 `Omega`

A két ellenállás 8 és 6 `Omega`.
0