Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány olyan 10 hosszú dobássorozat van?

Főoldal » Középiskola » Matematika
761
Hány olyan 10 hosszú dobássorozat van (hagyományos dobókockával), melyben a dobott számok összege osztható 3-mal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kombinatorika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az első 9 bármi lehet, abból van 6⁹ darab. Bármi is az a 9 szám, az összegük 3k+n lesz, ahol n értéke 0, 1 vagy 2.
- Ha n=0, akkor a tizedik lehet 3 vagy 6.
- Ha n=1, akkor a tizedik lehet 2 vagy 5.
- Ha pedig n=2, akkor a tizedik dobás lehet 1 vagy 4.
Tehát mindhárom esetben 2-féle lehet a tizedik. Így összesen 2·6⁹ sorozat lehet.
1