Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hányféleképpen osztja szét?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1546
Egy részeg postás figyelmetlenül oszt szét öt levelek azok címzettjeinek. Hányféleképpen teheti ezt meg úgy, hogy senki ne a sajátját kapja meg? És úgy, hogy pontosan 1, 2, 3, 4 ill. 5 címzett kapja meg a saját levelét?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kombinatorika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Számoljuk ki a második kérdést először, azt is visszafelé. Tehát azzal fogom kezdeni, hogy 5 címzett kapja meg a saját levelét, máshogy fogalmazva 0 ember kap idegen levelet. Közben próbálok majd valami általános dolgot kitalálni, amihez jelöljük N(k)-val azt, hogy k ember egyike sem kapja meg a saját levelét.

a) Mindenki a sajátját kapja: 1 lehetőség.
N(0) = 1

b) 4 ember kapja a sajátját: Ilyen nincs, hisz akkor már az ötödik is a sajátját kell kapja.
N(1) = 0

c) 3 ember kapja a sajátját:
(5 alatt 3) eset lehet az, hogy melyik három kapja a sajátját. A maradék 2 pont fordítva kapja, ez 1 eset. N(2) = 1
Tehát összesítve a válasz (5 alatt 3) = 10.

d) 2 ember kapja a sajátját:
(5 alatt 2) eset lehet az, hogy melyik kettő kapja a sajátját. A maradék 3 (legyenek A, B és C) vagy B,C,A, vagy pedig C,A,B leveleket kaphattak, más lehetőség nincs. Ez 2 eset, N(3) = 2
Tehát összesítve a válasz (5 alatt 2) · N(3) = 20.

e) 1 ember kapja a sajátját:
5 eset lehet az, hogy melyik kapja a sajátját. A maradék 4 embert nézzük részletében:
Az első kaphat 3-félét, mondjuk a k-adikat.
- Ha a k-adik ember az elsőt kapja (vagyis az első és a k-adik cseréltek), akkor a maradék kettő nem kaphatja meg a sajátját, éppen cserélniük kellett, ez 1 lehetőség. Egyébként ez pontosan N(2)-vel azonos!
- Ha a k-adik nem az elsőt kapta, akkor gondolhatjuk azt, hogy ezentúl a k-adiknak a saját levele (amit nem kaphat meg) az az 1-es levél, és átalakult a probléma azzá, hogy 3 ember egyike sem kapja meg a sajátját. Ez pedig N(3)=2 esetben lehet, ahogy az előbb láttuk.

Összesen tehát annak, hogy 4 ember nem kapja meg a sajátját, 3·(1+2) = 9 esete lehet: N(4) = 9
A teljes esetszáma pedig annak, hogy 1 megkapja 4 pedig nem, az 5 · N(4) = 45

És akkor az első kérdésre a válasz:

f) Senki sem kapja a sajátját az 5 ember közül:
Az első kaphat 4-félét, mondjuk a k-adikat.
- Ha a k-adik ember az elsőt kapja, akkor a maradék három nem kaphatja meg a sajátját, ez N(3)=2 lehetőség.
- Ha a k-adik nem az elsőt kapta, akkor gondolhatjuk azt, hogy ezentúl a k-adiknak a saját levele (amit nem kaphat meg) az az 1-es levél, és átalakult a probléma azzá, hogy 4 ember egyike sem kapja meg a sajátját. Ez pedig N(4)=9 esetben lehet, ahogy az előbb láttuk.
Összesen tehát 4·(2+9) = 44 eset lehet.

-----

Nem volt kérdés, de már látszik egy olyan összefüggés, hogy azon lehetőségek száma, hogy k ember egyike sem kapja meg a saját levelét:
N(k) = (k-1)·[N(k-2) + N(k-1)]

Ezt az általános képletet az előző kettővel azonos módon lehetne egyszerűen bizonyítani, de ez nem volt feladat.
Módosítva: 9 éve
1