Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
446
6. Egy 100 g tömegű golyó 80 m magasból szabadon esik .
a) A leejtés pillanatában mennyi a golyó mechanikai energiája?
b) Mennyi ideig esik a golyó?
c) Mekkora a sebessége a talajra érkezés pillanatában?
d) Mekkora a golyó sebessége 3s esés után?
e) Mekkora a golyó helyzeti energiája 3s esés után?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Mechanikai energia:

- Helyzeti energia: `E_(h0)` = `m*g*h` = `0.1*10*80` = 80 J

- Mozgási energia: `E_(m0)` = `1/2*m*v^2` = `1/2*0.1*0^2` = 0 J

b,

s = `g/2*t^2`

t = `root()((2s)/g)` = `root()(2*80)/10)` = `root()(16)` = 4 s

c,

v = `g*t` = `10*4` = 40 `m/s`

d,

`v_3` = `g*t_3` = `10*3` = 30 `m/s`

e,

Kiszámoljuk a mozgási energiát és kivonjuk az indulási helyzeti energiából:

`E_(m3)` = `1/2*m*v_3^2` = `1/2*0.1*30^2` = 45 J

`E_(h3)` = `E_(h0)-E_(m3)` = 80-45 = 35 J

vagy

3 s esés után milyen magasan van a golyó és ebből határozzuk meg a helyzeti energiát:

`s_3` = `s-g/2*t_3^2` = `80-10/2*3^2` = 35 m

`E_(h3)` = `m*g*s_3` = `0.1*10*35` = 35 J.
0