Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizka

Főoldal » Középiskola » Fizika
370
Kérlek segítsetek
5. Egy 4,5 t tömegű járművet álló helyzetből felgyorsít a motorja 16 m/s sebességre 50 m hosszú úton.
a) Mekkora munkavégzés árán érte el ezt a sebességet?
b) Mekkora eredő erő gyorsította?
c) Mekkora volt a jármű gyorsulása?
d) Mennyi idő kellett a gyorsuláshoz?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a,

W = `1/2*m*v^2` = `1/2*4500*16^2` = 576 000 J


s = `a/2*t^2`

v = `a*t` `rightarrow` a = `v/t`

s = `(v/t)/2*t^2` = `(v*t)/2`

t = `(2*s)/v` = `(2*50)/16` = `6.dot(6)` s (d válasz)

a = `v/t` = `16/6.dot(6)` = 2,4 `m/s^2` (c válasz)

F = `(m*Deltav)/(Deltat)` = `(4500*16)/(6.dot(6))` = 10 800 N. (b válasz)
0