Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok, valaki tudna ebben a feladatban segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
731
Egy 10cm sugarú körbe írt téglalap oldalainak aránya 3:4. Mekkora a téglalap kerülete és területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Egy téglalap esetében a köréírt kör sugara az megegyezik az átlók felével.
De ha lerajzolod, akkor ez látszik, hogy miért igaz.

Remélem ez elég segítség.
Módosítva: 5 éve
1

A téglalap felére, a következő derékszögű háromszögre felírható a következő Pitagorasz-tétel:
(2×10)² = (3x)² + (4x)², amiből 400 =9x² + 16x², azaz 400 = 25x², ezért 16 = x², az 'x' tehát 4 cm, de a téglalap oldalai a=3×x=3×4=12 cm (a rövidebb oldal) és b=4×x=4×4=16 cm (a hosszabbik oldal) ! :)

A téglalap kerülete: K = 2×(a+b)=2×28=56 cm, a téglalap területe pedig: T = a×b=12×16=192 cm² lesz! :)
0