Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉRLEK SEGÍTSETEK, nem értem és nagyon gyorsan meg kéne csinálnom

Főoldal » Általános iskola » Matematika
622
5. Egy 4 m magas oszlop árnyéka (a megfigyelés időpontjában) 3,2 m. Milyen magas az a torony, amelynek árnyéka az adott időpontban (az oszlop közelében) 67,2 m?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
legyen a keresett torony magassága "x"méter
az árnyék, és a hozzá tartozó oszlop magassága egy-egy derékszögű háromszög befogóinak a mérőszámai, amelyek hasonlóak, tehát a megfelelő oldalainak arányai egyenlőek.
Tehát, felírva az arányokat:
x/67,2=4/3,2
ebből kifejezve "x"-et
x=(4·67,2)/3,2=84 m a torony magassága
0