Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvény

Főoldal » Középiskola » Matematika
524
f(x)= -x-2+3 függvény szélsőértékének fajtája, helye és értéke
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, függvény
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Amit felírtál függvényt, annak bizony nincs szélsőértéke, `x mapsto -x-2+3=-x+1` monoton csökken az egész számegyenesen.
Gondolom `x mapsto -x^(-2)+3` vagy a `x mapsto -x^2+3` függvények szélsőértékét szeretnéd meghatározni. Ezek közül csak az utolsó jöhet szóba, amelynek görbéje egy fordított állású parabola. Tengelye párhuzamos az y tengellyel és maximuma `x=0` helyen van és emelynek értéke 3. E miatt felülről korlátos függvény. Második függvénynek szintén nincs szélsőértéke. Az `x=0` helyen végtelen szakadása van, mind a jobb illetve bal oldali határértéke `-oo`. E miatt a görbéje két ágra szakad, a pozitív számtartományokon monoton növekszik, míg a negatívon csökken. Mindkét végtelenbe a határértéke 3, ez is e miatt felülről korlátos függvény.
Módosítva: 5 éve
0