Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet (kettős súlyozasú)

Főoldal » Középiskola » Matematika
579
Valaki tudna segíteni a lenti képen mellékelt feladatokban? Megköszönném.. Sajnos nem értem az egész rendszert.. :(
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1. 12-vel kell végigszorozni -> eltűnnek a nevezők és egy sima elsőfokú egyenletet kell megoldani
3. A 2. feladatban leírtakat kell alkalmazni, eszerint: 2x-5=0 VAGY 1-x=0
4.
1. megoldás: (ez most talán egyszerűbb) törtnek +,+ VAGY -,- alakúnak kell lennie, ezért ezt a 2 esetet kell megvizsgálni
2. megoldás (ez bonyolutabb kifejezéseknél is nagyon jól használható pl. ha a számlálóban meg a nevzőben is szorzatok vannak, mert ott már a másik módszer nehézkes lenne): függetlenül a relációs jeltől megnézed ezeket: x-3≥0; x+5>0 (ezt akkor is így csinálnád, ha mondjuk ≤0 lenne az eredti feladatban)

Ábrázolod számegyenesen, hogy hol teljesülnek (számlálót felül, nevezőt alul), ahol meg már negatívak ott szaggatott vonalakat húzol (a legjobb, ha más színnel).
És leírod, hogy "egy többtényezős szorzat akkor pozitív, ha a benne szereplő negatív tényezők száma páros" és ezt kell megvizsgálni, a különböző intervallumokon.

5. El kell tünteni az abszolútértéket: x-6=±5
6. Itt is el kell tüntetni az abszolútértéket, de ezt most úgy csinálnám, hogy külön felírnám, hogy mivel lehet egyenlő az abszolútérték a definíció alapján (lásd kép) és milyen feltételekkel és az alapján bontanám fel 2 részre az egyenletet (a végén meg kell nézni, hogy a kapott gyökök kielégítik-e a feltételeket, ha nem, akkor nem megoldások)

8. Ha az x-eket akarjuk eltüntetmi akkor a felsőt 7-tel-, az alsót 3-mal szorozzuk, és ezek után kivonhatjuk egymásból a 2 egyenletet

Ha y-t akarnánk eltüntetni, akkor 5-tel és 2-vel kellene megszorozni a megfeleő egyenleteket

9. az alsóból kifezed x-et (x-re kell rendezni), és behelyettesíted a felsőbe)

10. kiszámolod, hogy mennyi alkohol van az egyes folyadékokban, majd összeadod őket, ugyanis ennyi lesz az összes alkohol az összeöntés után. Az összes folyadék meg 11 liter lesz, és azt kell kiszámolni, hogy a 11 l-nek hány %-a az összes alkohol.
0,08*35+0,03*12/11
Módosítva: 9 éve
1

Letudnád írni a megoldásokat ellenörzésképp? :)
0