Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Köszönöm a segítséget. :)

Főoldal » Középiskola » Matematika
977
Hogyan definiálja egy pozitív szám 0, negatív egész és racionális kitevőjű hatványát?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1


- Minden pozitív valós szám nulladik hatványa 1.

`a^0` = 1 (a `lt` 0)

- Minden pozitív valós szám negatív egész kitevőjű hatványa a szám megfelelő pozitív kitevőjű hatványának a reciproka [megfelelő pozitív számon a negatív kitevő abszolútértékét értve]. Az `1/a^n` ugyanaz, mint a `(1/a)^n`. Így `a^(-n)` =`(1/a)^n`. Ha az alap tört, akkor ebben az alakban érdemes a definíciót alkalmazni.

- Bármely 0-tól különböző valós szám racionális törtkitevőjű hatványa egyenlő az alap p-edik hatványából vont q-adik gyök.

`a^(p/q)` = `root(q)(a^p)`
0