Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

A segítségeket előre is köszönöm.

25
A tengelyes tükrözés és tulajdonságai.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
A tengelyes tükrözésnél adott a síkban egy egyenes, ez a tükrözés tengelye. Az adott egyenesre (t) vonatkozó tengelyes tükrözésnél minden a t egyenesre illeszkedő pont képe önmaga. (A≡A’)

Ha egy P pont nem illeszkedik a tükrözés tengelyére, akkor a P pont tükörképe az a P’ pont, amelyre fennáll, hogy az adott tengely a PP’ szakasz felezőmerőlegese.

A tengelyes tükrözés kölcsönösen egyértelmű hozzárendelés a sík pontjai között.

Tulajdonságai:

1. A tengelyes tükrözésnél a tengely minden pontja fix pont, és ezeken kívül más fix pont nincs. A tengely a tengelyes tükrözés fix alakzata.

2. A tengelyre merőleges egyenes képe önmaga, de nem pontonként fix. A tengelyre merőleges egyenesek a tengelyes tükrözés invariáns egyenesei.

3. A tengelyre nem merőleges egyenes képe az eredeti egyenest a tengelyen metszi, és ugyanakkora szöget zár be a tengellyel, mint az eredeti egyenes.

4. A tükrözés tengelyével párhuzamos egyenes képe párhuzamos az eredeti egyenessel.

5. Távolságtartó és szögtartó. A szakasz képe vele azonos hosszúságú szakasz, szög képe vele azonos nagyságú szög. Azaz a tengelyes tükrözés egybevágósági transzformáció.

6. A tengelyes tükrözés megfordítja az alakzatok körüljárási irányát, azaz irányításfordító.

Forrás: https://matekarcok.hu/tengelyes-tukrozes-fogalma-tulajdonsagai/

Remélem segítettem!
0