Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
492
Egy 13 dm 3 edénybe 16,9 mol ciklohexán van. Az edényt felmelegítjük eközben a
következő reakció megy végbe:
C 6 H 12 ↔C 6 H 6 +3H 2
A folyamatban a ciklohexán 30%-a disszociál. Határozza meg az egyensúlyi állandót
és az egyensúlyi koncentrációkat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_6H_(12) -> C_6H_6 + 3H_2 `

`c = 1.3` `(mol)/(dm^3)`

Előtte:
C6H12: 1,3 mol/dm^3
C6H6: 0 mol/dm^3
H2: 0 mol/dm^3

Változás:
C6H12: 1,3-0,3*1,3 mol/dm^3
C6H6: +0,3*1,3 mol/dm^3
H2: +3*0,3*1,3 mol/dm^3

Egyensúly:
C6H12: 0,91 mol/dm^3
C6H6: 0,39 mol/dm^3
H2: 1,17 mol/dm^3

`K = (0.369*(1.17)^3)/0.91 = 0.650`
0