Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
432
Az A↔B+4C egyensúlyi reakcióban a következő egyensúlyi koncentrációk alakultak
ki:
A:0,25 mol/dm3
B: 0,75 mol/dm3
C: 3 mol/dm3
Mekkora volt az A anyag kiindulási koncentrációja, az A anyag hány %-a alakult át?
Határozza meg a folyamat egyensúlyi állandóját!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`A↔B+4C`

Egyensúly:
A:0,25 mol/dm3
B: 0,75 mol/dm3
C: 3 mol/dm3

Mivel C eredetileg 0 volt (az arányokat figyelembevéve)

Változás:
A:0,25 mol/dm3 <- 0,25+0,75 mol/dm3
B: 0,75 mol/dm3 <- 0,75+0,75 mol/dm3
C: 0 -> 3 mol/dm3

(Ha 3 c keletkezett, az 3/4 mol A-ból és B-ből keletkezett)

Eredetileg:
A: 1 mol/dm3
B: 1,5 mol/dm3
C: 0 mol/dm3

`alfa = 0,75/1,5 = 50%`

`K = 3^4/(0.25*0.75) = 432`
0