Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
501
Határozza meg az etán égésének a reakcióhőjét!
Kőtési energiák:
C-H: 415 KJ/mol
C-C: 344 KJ/mol
O=O: 497 KJ/mol
C=O: 725KJ/mol
O-H: 463 KJ/mol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_2H_4 + 3O_2 -> 2CO_2 + 2H_2O`

A kötési energiákból:
A reakció végbemenetelekor:
(molekulaszerkezeti okok miatt)

kialakul:
4x C=O kötés
4xO-H kötés

felszakad:
1x C=C kötés
4x C-H kötés
3x O=O kötés

Kötés kialakulásakor ugyanannyi energia szabadul fel, mintha az felszakadna (az előjel változik)

`4*-725+4*-463+344+4*415+3*497 = -1257` `(kJ)/(mol)`
0