Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
412
1,225m3 standard állapotú metán-propán gázelegy tokéletes égésekor 52584KJ hő
szabadul fel. Határozza meg a gázelegy térfogat %-os összetételét!
Képződéshők:
Metán: -75 KJ/mol
Propán: -104 KJ/mol
Víz: -242 KJ/mol
szén-dioxid: -394 KJ/mol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Legyen az elegyben `x` mol metán és `y` mol propán

Mivel
`V_m = 24.5` `(dm^3)/(mol)`

(standard állapot)

Ezért az elegy teljes anyagmennyisége:

`(1225dm^3)/(24.5 (dm3)/(mol)) = 50` `mol`

Ebből az első összefüggés:
`x + y = 50`

A második összefüggés az égéshőkből állapítható meg

`CH_4 + 2O_2 -> CO_2 + 2H_2O` `-> ΔrH_1`
`C_3H_8 + 5O_2 -> 3CO_2 + 4H_2O` `ΔrH_2`

`ΔrH_1 = 2*-242 + -394 - (-75) = -803` `(kJ)/(mol)`

`ΔrH_2 = 4*-242 + 3*-394 - (-104) = -2046` `(kJ)/(mol)`

Második összefüggés:
`-803x + -2046y = -52584`

Az egyenletrendszer megoldásai:
`x = 40`
`y = 10`

a százalékos összetétel:
`CH_4 : 80%`
`C_3H_8: 20%`
0