Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A Sixtus-Kápolna

235
A A Sixtus-Kápolnával kapcsolatban tudna valaki válaszolni ezekre?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Rajz, művészet

Válaszok

3
1. Olaszország, Vatikán
0

2. Michelangelo
0

1. Vatikánban található a Sixtus-Kápolna.
2. Michelangelo Buonarroti, olasz szobrász, festő, építész és költő..
3. Raffaello és Leonardo da Vinci.
4. Ó- és Újszövetség jeleneteit ábrázolják.
5. Az egész műalkotás legismertebb jelenete. Az éppen megteremtett, tökéletes testtel rendelkező Ádám erőtlen karmozdulata éles ellentétben áll az Úr dinamikus mozdulataival, erőteljes karmozdulatával, amint erőt ad az első embernek. A köpenyéből előbújó alakok közül a nőalakot Sophiával, a Bölcsességgel azonosítják: Az Úr bölcsességgel alkotta a földet (Péld 3.19). Leo Steinberg szerint a köpeny árnyékában duzzogó angyalok Belzebub és Lucifer, az Úr másik kezénél lévő gyermek pedig maga Krisztus. Érdekesség, hogy a művész nem tudott lemondani a valóságos emberi test ábrázolásáról és Ádámnak köldököt festett. (Évának is. Ezt a teológiai ellentmondást más művész pl. fügefalevéllel oldotta meg.)
6. II. Gyula pápa...
7. pauzálás = a rajz körvonalainak átmásolása a festendő felületre. Falképnél kétféle megoldás alakult ki: a kartonon (→freskó) a körvonalakat átlyuggatják és faszénporral beszórják, v. a kontúrokat nem túl hegyes szerszámmal a papíron át benyomják a nedves vakolatba. Az utóbbi módszer csak freskónál lehetséges.
8. A kápolna egyszerű, szegényes, ferences rendi épület, egykor kis ablakokkal, lapos dongaboltozattal, nem volt benne építési tagozat. A mennyezet régen kék színű volt, arany csillagokkal.
Ma már tagolt, a heveder-ívek szélén nagyméretű ablakok találhatóak. A párkányok téglalapokat alkotnak a mennyezeten, ezekben láthatóak a freskó részletei.
1