Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Folyadékok

Főoldal » Középiskola » Fizika
631
Képet mellékeltem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, házi, témazáró, Nyomás, folyadékok, arkhimédes
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
626)
Számoljunk dm²-ben:
A deszka térfogata 0,3·1·2 dm³ = 0,6 dm³
600 kg/m³ = 0,6 kg/dm³
2500 kg/m³ = 2,5 kg/dm³
----
A lefelé ható erők:
A kő súlya: 1,2 N
A deszka súlya: m·g = ρ·V·g = 0,6 kg/dm³ · 0,6 dm³ · 10 m/s² = 3,6 N
Összesen 4,8 N
---
A felhajtóerő ugyanennyi lesz, hisz a deszka úszik. Mondjuk x magassága merül be a vízbe. Ekkor a bemerülő rész térfogata: x·1·2 (dm³ lesz, ha x is dm)
A kő teljes térfogata a vízben van: 1,2 N a súlya, vagyis 0,12 kg a tömege, vagyis 0,12 kg / 2,5 kg/dm³ = 0,048 dm³ a térfogata.

Az összes térfogat, ami a "kiszorított víz" lesz, az 2x+0,048 dm³
A víz sűrűsége 1 kg/dm³, vagyis a kiszorított víznek a tömege 2x+0,048 kg. A súly ennek g-szerese, vagyis 20x+0,48 N

20x+0,48 = 4,8
20x = 4,32
x = 0,216 dm
ami pont 2,16 cm
0