Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

7-es matek. Segítesz?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
535
Egy könyvszekrényben öt polc van. A legalsó polcon öt könyv van, minden további polcon 3-mal több könyv van, mint az alatta lévő polcon. Hány könyv van összesen a könyvszekrényben? Írja le a megoldás menetét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Esetleg
Ez egy olyan számtani sorozat, aminek a különbsége 3, elemszáma pedig 5.

a1 = 5
d = 3
n = 5

Az utolsó elem:
an = a1 + (n-1)·d = 5 + 4·3 = 5+12
an = 17

Az összegképlet szerint Sn = (a1+an)·n/2
Sn = (5+17)*5/2 = 55 db
1