Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
659
Egy könyvszekrényben hét polc van. A legalsó polcon 51 könyv van, és minden polcon hárommal kevesebb, mint az alatta lévőn. Hány könyv van ebben a könyvszekrényben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ez egy számtani sorozat.
legalsó polc legyen az első elem: a1=51
Mivel minden polcon hárommal kevesebb van, a differencia - 3.
d=-3

hetedik polc, a7 kiszámítása képlet alapján:
a7=51-18=33

Számtani sorozat n tagjának összege:
Sn=((a1+an) n) /2
Behelyettesítve: S7=((51+33)7)/2= 294

294 könyv van a polcon.
0